Są jednym z tych składników diety, po które miłośnicy zdrowego stylu życia sięgają coraz częściej. Moda na nasiona chia trwa w najlepsze, a nasza wiedza na ich temat jest coraz szersza. Czy warto po nie sięgać? Na jakie efekty mogą liczyć te osoby, które swe menu rozszerzą o ten właśnie produkt?

Zdrowa dieta chętnie uwzględnia obecność w menu takich dodatków, jak nasiona chia. Wiadomo, że są one doskonałym źródłem wielu składników odżywczych, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka.

Jakich? Białko, błonnik pokarmowy, zdrowe kwasy tłuszczowe, wapń, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B – oto najważniejsze składniki odżywcze, jakie znajdują się w tych nasionach. Są one wartościowym, a jednocześnie niskokalorycznym dodatkiem, nic więc dziwnego, że bazuje na nich niejedna dieta odchudzająca. Nasiona chia, dzięki swym właściwościom, mogą pomagać nam w walce o utrzymanie prawidłowej masy ciała i zgrabnej sylwetki, mogą pomóc nam też w utrzymaniu dobrej formy.

Nasiona te mogą nas też uchronić przed wieloma groźnymi chorobami. Jako doskonałe źródło przeciwutleniaczy, stają się one naszym sojusznikiem w walce z wolnymi rodnikami.

Zdrowa dieta z udziałem nasion chia może pomóc nam w walce z chorobami serca, może też skutecznie zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Sięganie po te nasiona pomaga też chronić układ pokarmowy przed wieloma uciążliwymi przypadłościami, a ogromna ilość błonnika sprawia, iż ten dodatek do diety staje się skutecznym lekiem na zaparcia.

Nasiona chia są jednocześnie bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, dzięki którym można skuteczniej walczyć ze złym cholesterolem oraz chronić się przed wieloma groźnymi chorobami serca.