Chociaż najwięcej owoców i warzyw sezonowych jest dostępnych wiosną i latem, jesienią i zimą także możemy je kupić. To idealny czas żeby eksperymentować z rozgrzewającymi potrawami, których nie przyrządzimy w inne pory roku. Należy także pamiętać o tym, że warzywa są kluczowe dla naszej diety. Zdaniem ekspertów od spraw żywienia, powinniśmy jeść minimum 5 porcji dziennie. Zobacz, które z warzyw kupisz jesienią!

Jesienne warzywa – dynie

Zbiory dyni najczęściej rozpoczynają się w sierpniu, a kończą w październiku. Oznacza to, że tymi oryginalnymi warzywami możemy się cieszyć aż do listopada. Wielu z nas wykorzystuje dynie wyłącznie jako halloweenową dekorację, podczas gdy możemy przyrządzić z niej wiele smacznych potraw! Najpopularniejsze dania to aromatyczna zupa dyniowa i oryginalne ciasto dyniowe. Jeśli lubimy nieskomplikowane obiady możemy także upiec kawałki dyni w piekarniku.

Dynie, podobnie jak większość warzyw, są niskokaloryczne. W 100 gramach znajduje się jedynie 26 kalorii. Zawierają bardzo dużo potasu, witaminy C, błonnika i przeciwutleniaczy. 

Pyszne i zdrowe warzywa – cukinie

Cukinia (nazywana także kabaczkiem), podobnie jak dynia należy do rodziny warzyw dyniowatych. Również kalendarz uprawy wygląda bardzo podobnie, zbiory cukinii wypadają na okres między czerwcem a październikiem. Te warzywa są naprawdę przepyszne i uniwersalne. Możemy je grillować, faszerować lub zrobić apetyczne placki czy leczo! Ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

W 100 gramach znajduje się jedynie 17 kalorii. Podobnie jak dynia jest bogata w potas i witaminę C, znajdziemy w niej także dużo żelaza i magnezu, a także występującej w zielonych warzywach, witaminy K.

Październikowe warzywa – buraki

Buraki uprawiano już 700 lat przed naszą erą. W XVIII wieku odkryto w nich sacharozę i zaczęto produkować cukier. Można go wykorzystać w naprawdę wielu daniach, nie tylko jako dodatek. Ostatnimi laty popularność zyskało carpaccio z buraka. Bardziej tradycyjne potrawy to bazujący na zakwasie z tych warzyw barszcz czerwony. Można z nich także przygotować kotlety czy upiec ciasto.

100 gram buraka dostarczy nam 43 kalorii. Wspomagają chudnięcie, dzięki dużej zawartości błonnika. Obfitują również w żelazo i kwas foliowy.

Podsumowując, jesienią nie musimy, a wręcz nie powinniśmy, rezygnować z warzyw. Nasza dieta w dalszym ciągu może być bardzo urozmaicona i zdrowa. Przepisów, które możemy wypróbować w październiku czy listopadzie jest naprawdę bardzo wiele, więc warto eksperymentować!